=== PD2JKC ===

De Bouw van Hamnet Nederland

Er wordt momenteel druk gewerkt aan de uitrol van HAMNET in Nederland.

HAMNET, Highspeed Amateur Multimedia Network is een breedband netwerk van en voor zendamateurs. Het is wellicht te vergelijken met het packet radio netwerk (data), alleen dan met aanzienlijk hogere snelheden. Inmiddels zijn de eerste verbindingen gebouwd op de 5 GHz-band. Wat is de doelstelling van HAMNET?

De initiatiefnemers geven uitleg over de eerste links die gebouwd zijn, welke techniek er gebruikt wordt en hoe zendamateurs zelf kunnen meewerken aan het bouwen van HAMNET in Nederland.

Doelstelling.

De doelstelling van HAMNET is het creëren van een autonoom, betrouwbaar breedband data-communicatie dat in dienst staat van de amateurdienst. Het netwerk moet in de loop der tijd gaan voorzien in specifieke diensten voor zendamateurs, waarbij gedacht kan worden aan bijvoorbeeld streaming audio- en videodiensten, bijvoorbeeld naar ATV- en spraakrelais; remote bediening van apparatuur, informatievoorziening via uitsluitend op HAMNET aanwezige websites en fora, repeater-koppeling, Voip voor ham’s en natuurlijk veel andere applicaties. Waar HAMNET duidelijk niet in zal voorzien is een browser-functionaliteit naar het internet. Bovenal heeft HAMNET de doelstelling om op een moderne wijze activiteit te genereren voor en door radiozendamateurs, en bandgebruik op 2,4 GHz, 5 GHz en 10 GHz. Te bevorderen.

Eerste link tussen Hilversum en Amsterdam-West.

Door de verplaatsing van PI1RYS en de bouw van een ontvangstpunt voor PI2NOS in Amsterdam ontstond het idee om een WiFi-verbinding tussen deze site en de Alticon-Toren in Hilversum te bouwen, waar http://www.hobbyscoop.nl de nodige spullen heeft staan. Hoewel deze link aanvankelijk via een VPN-verbinding opgebouwd werd, staan inmiddels aan beide kanten schotels van 40 cm doorsnee en wordt er een WiFi-link opgebouwd over een afstand van bijna 29 kilometer. Een zichtverbinding is door de hoogte van beide locaties - 110 meter in Hilversum en 55 meter in Amsterdam voorhanden.

Meer repeaters aangesloten.

Inmiddels zijn de links verder uitgebouwd. Onlangs is het eerste accesspoint geplaatst in de Gerbrandytoren te IJsselstein op 220 meter boven straatniveau. Zo is er ook een accesspoint in Delft PI1DFT geplaatst. Er word gebruik gemaakt van een verticale polarisatie en de antenne staat op 52 meter hoogte. Daarmee moeten gebruikers in een omtrek van 15 kilometer een verbinding kunnen maken met het netwerk. De ontsluiting naar de rest van het HAMNET netwerk gebeurd ook draadloos, door een link naar IJsselstein via Gouda, maar ook van Delft naar Rotterdam Ommoord PD2JKC en van Ommoord naar Zoetermeer, die op een hoogte staat van 55 meter met een afstand van 5.4 kilometer. De ontwikkeling zijn gaande om het signaal door te sturen naar Dordrecht, Gouda en Goes.

Dares & DRCO.

Leden van de Dutch Amateur Radio Emergency Service (Dares Landelijk) en Delta Radio Communicatie Ondersteuning (DRCO Zeeland) zijn samen een vrijwilligersorganisatie bestaande uit gelicenseerde radiozendamateurs en geregistreerde luisteramateurs die zich ten doel gesteld hebben inzetbaar te zijn en ondersteuning te bieden aan professionele hulpdiensten bij de bestrijding van rampen en calamiteiten of uitval van openbare communicatie. In het verleden is gebleken dat er bij uitval van het openbare communicatienetwerk (P2000) behoefte is aan een back-up voorziening. Er is een 24/7 een piketdienst bereikbaar voor een snelle coördinatie. De leden van Dares hebben HAMNET getest. Dit gebeurde vanaf het velddag terrein van PI4REC, op ruim 24 kilometer afstand van de Gerbrandytoren. Ondanks de (zeer) lage antenne opstelling lukte het een verbinding te realiseren.

Participatie project.

Binnen Nederland zijn al verschillende WiFi-links actief. Het zou mooi zijn als deze in een later stadium gekoppeld kunnen worden. Een bundeling van vraag en aanbod zal dus opgestart moeten worden om inzichtelijk te maken wat er allemaal actief is. Op de website http://www.hamnet.nl staan de links die bekend zijn al ingetekend.

De apparatuur.

Voor verbinding over grote afstand wordt gebruik gemaakt van de Ubiquiti Nanobeam M5-400, die geschikt over een 400 mm schotel met een versterking van maximaal 27 dBi. Deze set is ingezet tussen Hilversum en Amsterdam-West. Voor links over kleinere afstand wordt gebruik gemaakt van Mikrotik Routerboards. De ingebouwde antenne heeft een gain van 16 dBi. Voor de link van Rotterdam Ommoord naar en van Delft wordt gebruik gemaakt van een Ubiquiti Powerbeam M5 ISO 5GHz. met een gain van 25 dBi en een doorvoersnelheid van 150+ Mbps. en levert een maximale performance dankzij de Ubiquiti AirMAX technologie.

E-mailen
Bellen
Map
Info